top of page

Wat zijn gerstekorrels?


Nog nooit had ik van een gerstekorrel gehoord. Tot ik van mijn vriend voor mijn verjaardag een dagje sauna kreeg inclusief een gezichtsbehandeling. De mevrouw die mij hielp zei dat ik een gerstekorrel had en liet mij via een spiegeltje zien hoe dit er uit zag.

Een gerstekorrel ziet eruit als een klein, wit korreltje dat in of onder de huid zit. Het is eigenlijk een verstopping van de talg- of zweetklieren door hard geworden talg in een kleine holte en kan verder geen kwaad. Gelukkig kun je het proberen te voorkomen en als je er dan toch eentje krijgt is hij ook te verwijderen.

Vaak zitten gerstekorrels in de omgeving van de ogen. Denk aan op je ooglid, maar ook op je jukbeen. Hij kan ontstaan wanneer je bijvoorbeeld te lang in de zon hebt gelegen of als je je huid niet goed reinigt. Soms verdwijnen de gerstekorrels weer uit zichzelf, en soms blijven ze zitten.

Wat kun je er tegen doen?

Regelmatig scrubben zorgt ervoor dat de talgklieren niet verstopt kunnen raken en zorg je er dus voor dat je minder kans hebt op een gerstekorrel. Daarnaast kun je rond de ogen een oogcrème gebruiken en moet je de rest van je huid goed moisturisen, zodat de huid gehydrateerd blijft. Dagelijks insmeren is dus wel aan te raden.

De gerstekorrel verwijderen

Ik noemde het al eerder. Don’t worry, je kan hem gewoon verwijderen.

Het slimste is om dit door een schoonheidsspecialist te laten doen. De huid boven de gerstekorrel wordt opengeprikt en de gerstekorrel kan dan makkelijk verwijderd worden. Een fijne behandeling is het niet, maar om te zeggen dat het nou echt pijn doet? Nee, dat gelukkig niet.

Je kunt de gerstekorrel ook zelf verwijderen, zolang je maar weet waar je mee bezig bent. Werk uiteraard altijd met steriele materialen, want je wil niet een of andere infectie oplopen. Zorg dus dat je de naald die je gebruikt steriel maakt en zorg natuurlijk ook voor schone handen! Hygiëne gaat boven alles!

Steek met de naald door de bovenkant van de gerstekorrel en let hierbij goed op dat je door de bovenste huidlaag heen gaat. Pak daarna een schone tissue en druk de gerstekorrel uit de huid. Ieuw, klinkt totaal niet smakelijk, maar is in feite niks anders dan een puistje uitknijpen. Ik denk zelf dat dit nog minder vies is.

Wel nog even een extra note: als de gerstekorrel dicht bij je oog zit, laat het dan verwijderen door een professional. Stel je voor dat je per ongeluk met de naald in je oog gaat….

Een gerstekorrel kan geen kwaad en is totaal geen reden voor paniek, maar het ziet er minder mooi uit op je huid. Gelukkig heb ik er zelf zelden last van en valt het mezelf vaak niet eens op.

Hebben jullie wel eens last van een gerstekorrel?

Gerstekorrels

Wat zijn gerstekorrels? De officiële naam voor een gerstekorrel is milia. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben gerstekorrels (milia) niets te maken met acne of puistjes.

Veel mensen verwarren het met mee-eters (comedonen); hierbij zijn de poriën van de huid verstopt door talg en huidschilfers. Bij milia zijn de poriën niet verstopt met talg, maar met keratine. Keratine is een natuurlijk bestanddeel van de huid. Het propje zit diep in de huid (onder de epidermis), dus duwen en knijpen helpt niet.

Bij wie komt het voor?

Milia komen heel vaak voor bij baby’s. Ruim 50% van alle baby’s heeft er de eerste paar maanden last van. Je spreekt dan van primaire milia; deze zijn ontstaan door de nog onrijpe talgkliertjes en het onvermogen huidschilfertjes kwijt te raken. Bij baby’s verdwijnen de milia gelukkig vanzelf weer.

Ook bij volwassen komt het vaak voor. In dat geval spreek je van secundaire milia. De propjes ontstaan doordat de keratine de huid niet goed kan verlaten. Dit zie je nog wel eens na genezing van de huid na cosmetische behandelingen als peelings of dermabrasie, verbranding door de zon, verwonding van de huid en bij blaren. Ook kunnen crèmes met corticosteroiden milia veroorzaken. Milia zitten vaak op de wangen of bij de neus. Mensen met een donkere huid en mensen met een zonbeschadigde huid hebben er meer last van omdat hun huid wat dikker is.

En de behandeling van een gerstekorrel?

Een ‘verse’ gerstekorrel is makkelijker aan te pakken dan eentje die er al heel lang zit. ‘Oude’ korrels worden hard en hardnekkig. De schoonheidsspecialiste kan gerstekorrels weghalen door ze met een steriel naaldje aan te prikken, waarna het korreltje er uit kan worden gewipt. Hoewel er door een professionele peeling met glycolzuur of salicylzuur aanvankelijk wat milia kunnen ontstaan (deze verdwijnen in de regel vanzelf) helpt het op de lange duur ook tegen milia. Als je je huid thuis regelmatig exfolieert met glycolzuur of salicylzuur of behandelt met vitamine A zuur kun je het ontstaan van nieuwe milia voorkomen.

Stay Up-To-Date with New Posts

Search By Tags

bottom of page